Arxiu

Pessebre monumental sobre el Vescomtat de Cabrera a Blanes

El pessebre d’enguany està ubicat a la plaça dels Dies Feiners i no al passeig de Dintre com és habitual i té una superfície de 200 m2, espai quatre vegades superior al que s’ocupa habitualment.

Forma part de la commemoració dels 700 anys de la Parròquia de Santa Maria de Blanes. La Parròquia Santa Maria va néixer a redors de l’antic Castell Palau dels Vescomtes de Cabrera, el conjunt arquitectònic més important que conserva Blanes del seu passat medieval. El Pessebre Monumental de Blanes inclou una reproducció de l’aspecte original d’aquest edifici, una edificació que no s’havia vist mai en forma de maqueta tan grossa. Des que es va instaurar la tradició de fer el Pessebre Monumental, el seu objectiu ha estat representar o recuperar fets històrics i llocs característics del municipi. Aquest 2019 la coincidència amb la commemoració dels 700 anys de la Parròquia Santa Maria va fer molt fàcil triar a què es podria dedicar el muntatge nadalenc.

Des de fa 27 anys el disseny és de l’Agrupació Pessebrista de Blanes, i els darrers 7 anys participen activament un centenar d’alumnes de l’Institut Serrallarga, una suma intergeneracional que fa que l’experiència sigui encara més enriquidora. Ho realitzen alumnes de CFGS de Màrqueting i Publicitat, del FIAP de pintura, i alumnes d’ESO de l’Aula Oberta. El coordinador que aglutina i fa de nexe entre els dos col·lectius ha estat Rafa Guzman.

Vescomtat de Cabrera

El vescomtat de Cabrera fou una de les senyories feudals més importants de Catalunya des del segle XI fins al segle XIX, i s’estenia per la major part de l’actual comarca de la Selva i per algunes àrees del Maresme, el Vallès Oriental i  Osona. Al llarg de molts segles va funcionar com un autèntic estat, amb la seva pròpia administració, fiscalitat i, fins i tot, el seu propi exèrcit.

A l’hora d’anar a buscar referents del Vescomtat de Cabrera per incloure al pessebre, s’han reproduït a petita escala diversos edificis localitzats arreu de la Selva. Un dels més representatius, en aquest cas cedit pel Patronat del Vescomtat, és el Castell de Montsoriu, una construcció que data d’entre els segles X i XV. Durant aquest període va reedificar-se per adaptar-se a les diferents necessitats estratègiques i defensives, i va acabar convertint-se en el Palau Gòtic de residència dels Vescomtes de Cabrera.

Altres construccions són el Castell i el poble d’Hostalric, l’Església de Breda, així com elements arquitectònics de Blanes que també testimonien la petjada del vescomtat. Un d’ells és la Font Gòtica que es conserva al Carrer Ample, al bell mig del centre del municipi on comença la Costa Brava. S’hi reprodueix a la seva part frontal, la més representativa, l’escut dels Cabrera.

El Pessebre Monumental també inclou la reproducció de les Voltes del Carrer Ample que hi ha al costat de la Font Gòtica, on hi ha la fornícula que guarda les imatges dels copatrons de Blanes, Sant Bonós i Sant Maximià.

 

Imatge: Alumnes del Serrallarga preparant els diversos elements. Foto Aj. Blanes

Publicitat

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

Neteges Escobar

C/. Miralles, 10   P.I. Can Patalina

08380 – Malgrat de Mar

T. 937610744

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/