Màxima preocupació pels “incendis de sisena generació”

Més ràpids, imprevisibles i devastadors. Els nous megaincendis o incendis de sisena generació s’han convertit ja en una amenaça global i estan en el punt de mira de la comunitat científica i dels equips d’extinció, segons explica el cap dels GRAF i inspector dels Bombers, Marc Castellnou.

Segons Castellnou, “cal que el món rural sigui viu i no un decorat per passar el cap de setmana. Cal un paisatge mosaic, ecosistemes madurs i diversos”, assenyala a l’ACN. En definitiva, planificar quin país es vol. ”

Castellnou insisteix que aquests focs no s’aturaran només amb l’extinció, sinó amb “paisatges sans i adaptats al canvi climàtic”. En aquest sentit, recorda que l’incendi de fa un any a la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues hagués tingut unes proporcions molt més importants si no l’haguessin frenat els camps agrícoles. Les flames van cremar 5.000 hectàrees, però el potencial de l’incendi era de 20.000.

L’inspector insisteix que, quan van néixer els boscos, van fer-ho en un altre clima. Ara, diu, les flames s’acarnissen amb les zones més debilitades pel canvi climàtic

Els incendis s’aprofiten d’una atmosfera que és més calenta i alliberen tanta energia que són capaços de modificar les condicions atmosfèriques del seu entorn fins a generar “tempestes de foc”. Agafen una velocitat inusual que supera la velocitat de moviment i la capacitat d’extinció, fent-los inabastables per als operatius.

Castellnou, juntament amb Josep Pallàs, bomber supervivent de l’incendi d’Horta, i Jaume Costa, pare d’un dels cinc bombers morts, són els impulsors ideològics del documental ‘L’amenaça incandescent’ que s’emetrà dimarts a TV3.

Categories: Incendis.