Arxiu

Mataró serà el 2017 l’epicentre de l’Any Puig i Cadafalch

Es celebren els 150 anys del seu naixement i els 100 anys del seu nomenament com a president de la Mancomunitat de Catalunya, càrrec que va exercir entre 1917 i 1924.

Per celebrar-ho, una comissió liderada pel Departament de Cultura i l’Ajuntament de Mataró ha programat un any farcit d’activitats per difondre el seu llegat. L’Any Puig i Cadafalch donarà el tret de sortida el 19 de gener a Mataró i, fins al desembre, es preveuen més d’una trentena de conferències, visites, rutes guiades, exposicions, seminaris i espectacles arreu de Catalunya.

D’entre els actes de l’Any Puig i Cadafalch, destaca un congrés que es farà a finals d’octubre a cavall de Barcelona i Mataró, i on també participaran els Ajuntaments d’Argentona, on hi ha la casa d’estiueig de l’arquitecte; Canet de Mar, un dels bressols del modernisme del Maresme, i Òrrius.

“Volem donar a conèixer la seva figura no només des del punt de vista acadèmic, sinó fer-lo arribar a tota la ciutadania”, assegura el comissari de l’Any, Eduard Riu. En aquest sentit, un dels objectius de l’efemèride és crear un cens complet de la seva obra arquitectònica, més enllà també del modernisme, que actualment no existeix..

El conseller de Cultura, Santi Vila, considera que ha arribat l’hora de “revisitar” Puig i Cadafalch de manera “desacomplexada”. Vila ha definit Puig i Cadafalch com “l’arquitecte de Catalunya” i el considera una de les figures més representatives del desafiament a la modernitat del segle XX.

De fet, Puig i Cadafalch fou un dels referents del modernisme català, amb obres com la Casa Amatller, la Casa de les Punxes o les quatre columnes de l’avinguda Maria Cristina, símbol del catalanisme i imatge gràfica que identificarà ara els actes de l’Any Puig i Cadafalch. Una de les comissaries dels actes, Mireia Freixa, destaca que el valor simbòlic de les columnes és encara més potent del que pugui semblar perquè són “columnes que no sustenten res”.

A la seva ciutat natal va fer el mercat de la plaça Gran, la botiga La Confianza, la Casa Parera, la Casa de les Sisternes, així com les tapes del clavegueram de la ciutat o la reforma del sostre del Saló de Sessions de l’Ajuntament. De fet, serà a la capital del Maresme on es duguin a terme la majoria dels actes commemoratius per fer una “nova lectura” del personatge, segons ha detallat el comissari Eduard Riu.

En al·lusió a l’obra mataronina de Puig i Cadafalch, l’alcalde de la citat, David Bote, ha avisat els visitants que vagin a Mataró que “mirant amunt i avall” podran copsar d’on ve la ciutat, el seu present i també les oportunitats de futur que suposa el patrimoni cultural de la ciutat, que té en Puig i Cadafalch i Gaudí els seus principals exponents.

Escoltar David Bote i Eduard Riu:

 

Imatge, ACN.

 

Publicitat

PIZZERIA POMODORO

Pg. Sa Caleta, 26

17310 – Lloret de Mar

T.  972.36.92.03

 

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

Neteges Escobar

C/. Miralles, 10   P.I. Can Patalina

08380 – Malgrat de Mar

T. 937610744

KIA EMPOR SPEED

C/. De Mas Vaixeller, 5 B

17300 – Blanes

T. 972353178

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/