Arxiu

L’hora dels fiscals, advocacia de l’estat i Vox

La fiscalia ha carregat contra les defenses per presentar els acusats com a “víctimes d’una persecució política” i ha assegurat que no és un judici polític contra l’independentisme i el seu projecte polític sinó “en defensa de la democràcia espanyola i l’ordre constitucional”. “Seria un greu exercici d’irresponsabilitat si la justícia no hagués reaccionat”, ha defensat el fiscal Javier Zaragoza en el segon dia de judici. Per això, la fiscalia impugnarà totes les al·legacions fetes per les defenses. “Es volen transformar en víctimes els que han trencat la Constitucional i paradoxalment asseure al bancs dels acusats l’Estat”, ha recriminat Zaragoza, que insisteix que “ningú està perseguit per les seves idees a Espanya”.

Vox i els llaços grocs

El tribunal del judici de l’1-O permetrà que els 12 acusats portin llaços grocs a la sala de vistes durant les sessions del Tribunal Suprem. Aquest és el criteri fixat i que ha explicat el president del tribunal, Manuel Marchena, després d’una petició de l’acusació popular, exercida per Vox, perquè no es permetés aquest símbol a al sala durant el judici. Marchena ha citat doctrina del Tribunal Europeu dels Drets Humans i el Conveni de Roma per justificar la decisió. En aquest sentit, ha afegit que la sala interpreta el llaç groc com un “símbol ideològic”.

Marchena ha citat dues sentències contra Bòsnia i Bèlgica de desembre del 2017 i setembre del 2018 en què els dos països van ser condemnats “per no permetre l’ús de símbols que van ser considerats pel tribunal com a religiosos”. I ha afegit que el Conveni de Roma dona el mateix rang als símbols religiosos que als ideològics. “La sala vol interpretar que és un símbol ideològic i per això no posarà cap obstacle a què els acusats utilitzin el símbol” de llaç groc. Tant en la primera com en la segona sessió, l’únic acusat que portava llaç groc era Jordi Sànchez.

L’advocat i vicesecretari jurídic de Vox, Pedro Fernández, ha començat la seva intervenció durant el tràmit de qüestions prèvies reclamant que es prohibeixi l’ús dels llaços grups a la sala, ja que considera que és un símbol que té una “càrrega política indubtable”.

Pel que fa als advocats, Marchena ha deixat clar que en el seu cas hauran de seguir el que estableix l’Estatut General de l’Advocacia i que, per tant, hauran d’anar a les sessions vestits amb toga “sense distintiu de cap classe excepte el col·legial”. De fet, ha volgut remarcar que no té cap queixa sobre la uniformitat dels lletrats” en els dos primers dies de sessió.

Dijous a les 10h.
El tribunal del judici de l’1-O ha suspès fins aquest dijous a les deu del matí les sessions un cop totes les parts han fet les seves al·legacions en el tràmit de les qüestions prèvies. Ara, el tribunal ha de deliberar si resol les peticions de les defenses abans de començar amb els interrogatoris o bé ja ho fa en sentència. El president del tribunal, Manuel Marchena, ha emplaçat les parts a aquest dijous al matí previsiblement per començar amb el primer interrogatori, el del vicepresident del Govern Oriol Junqueras, a l’espera del que acabin decidint els magistrats sobre les qüestions prèvies.

Publicitat

Flocem – Totpint

Ctra. Accés Costa Brava, 36

17300 – Blanes

T. 972.35.32.88

 

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/