“I matarem els morts”, nou llibre de Joan Adell

Aquest dijous s’ha presnetat el darrer llibre de Joan Adell a la sala de plens de l’ajuntament de Blanes  amb les intervencions d’alguns dels membres del col·lectiu lletraminúscula, homes i dones per la Cultura. La presentació va anar a càrrec de l’historiador i escriptor Aitor Roger; els rapsodes Salvadora García, Francesc Saura i Mònica Rabassa; Laura Rabassa, a la veu; Alba Lupiáñez, als teclats i Cristina Bitlloch, al violí

I MATAREM ELS MORTS

Trajectòria vital d’un anarquista al llarg de catorze anys de la història d’Espanya i d’Europa, des de la proclamació de la Segona República fins a l’intent fallit d’invasió del maquis a través de la Vall d’Aran.

SINOPSI

El mateix dia que Macià proclama la República Catalana, l’Andreu Burjacas, un exaltat jove de disset anys, espera a la plaça del poble que l’alcalde i els regidors surtin al balcó per anunciar que el somni republicà s’ha estès arreu del país. A partir d’aquest moment, al llarg de catorze anys, acompanyarem l’Andreu per les trinxeres de la Guerra Civil espanyola, l’exili dels vençuts, el camp de concentració d’Argelers i la lluita armada al costat de la Resistència francesa, sempre amb l’amenaça de ser detingut pels agents de la Gestapo i repatriat a l’Espanya de Franco. Per fi, decideix saltar els Pirineus per pròpia voluntat i participar en l’intent d’invasió amb el maquis a través de la Vall d’Aran.

Tota aquesta peripècia comporta l’allunyament forçós de família, amics i, sobretot, de la seva estimada Elisa, amb la qual mantindrà una assídua i tendra correspondència al llarg dels anys sense perdre l’esperança d’un retrobament.

Familiars, amics i enemics, creen una xarxa d’històries secundàries carregades d’humanitat que convergeixen amb la història principal i l’enriqueixen.

És un treball editat per Gregal.

DADES BIOGRÀFIQUES

Joan Adell Álvarez (Blanes, 1938) és llicenciat en Farmàcia i Medicina. Escriu des de l’adolescència i ha guanyat diversos premis de narrativa i poesia arreu dels Països Catalans, però no és fins a l’any 2007 que publica la seva primera novel·la, El nàufrag, Premi Rei en Jaume de narrativa. Des de llavors, no ha deixat d’escriure i ha obtingut més premis i reconeixements, alguns dels quals han cristal·litzat en obres editades, com ara les novel·les Puzles (2008), Premi Artur Simó; Més enllà del simulacre (2008), Premi Sant Adrià de Besòs; Matins grisos (2010), finalista del Premi Ramon Llull; Només són pedres (2017); El Carrer (2018), publicada a Gregal, o Alba (2019), Premi Ciutat d’Elx de narrativa; o els reculls de poesia Sorrejant (2006), Premi Miquel Peris Segarra; Tres Estrelles Michelin (2011), Premi Jaume Bru i Vidal, i Taronges calentes (2017), entre altres.

És soci d’honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

Categories: Cultura.