Els experts descarten una crisi com la de fa 10 anys

Els experts descarten una crisi com la de fa 10 anys però avisen: “Els bancs centrals han esgotat la munició”

Precisament, dijous el Banc Central Europeu va rebaixar una dècima els tipus d’interès de la facilitat de dipòsit fins al -0,5% i va anunciar que reactivava els plans mensuals de compra de deute, amb 20.000 milions d’euros mensuals a partir del mes de novembre. Les compres s’allargaran “tan com faci falta” i s’acabaran així que el BCE comenci a augmentar els tipus d’interès de nou. Pel que fa a la resta de tipus, es mantenen intactes al mínim històric del 0% pel tipus general i al 0,25% pel de facilitat de crèdit.

Els economistes i els sindicats descarten per ara que l’alentiment econòmic que mostren els indicadors en els darrers mesos desemboqui en una crisi com la de fa 10 anys i ho vinculen a la inestabilitat internacional, marcada per la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina i una eventual sortida del Brexit sense acord.

Tant el catedràtic de l’UPF i investigador del Centre de Recerca en Economia Internacional, Jordi Galí, com el director d’Estudis Econòmics de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Ramon Rovira, assenyalen que l’economia catalana és “oberta i exportadora” i eviten parlar de “senyals d’alarma”.

Després de creixements superiors al 3% entre 2015 i 2017, la pujada del PIB a Catalunya l’any passat es va situar en el 2,6% i les previsions apunten que aquest any es tancarà al voltant del 2,2% i el que ve podria situar-se inclús per sota, fins l’1,9%, segons les previsions del Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda.

A l’estat espanyol, la tendència és similar, mentre que els índex més preocupants arriben d’Europa, on Alemanya mostra signes de desacceleració.

Categories: Economia.