Arxiu

Els desperfectes després del Glòria, i ara què?

Un mes després del Glòria és hora de fer balanç dels danys ocasionats i de les ajudes que caldrà per reparar-ho tot.

Malgrat de Mar espera poder recuperar el gruix de les platges per Setmana Santa

Malgrat de Mar espera tenir a punt la majoria de les seves platges abans de Setmana Santa, malgrat l’estat de devastació del litoral després del pas del temporal Gloria, ara fa un mes. L’Ajuntament treballa amb aquest calendari, però és conscient que el tram de la punta de la Tordera, davant dels càmpings, costarà més de recuperar i les feines en aquell punt s’allargaran fins l’estiu. El sector ho viu amb “nerviosisme”, però també amb l’expectativa de tenir unes millors platges en el futur més immediat gràcies a la sorra que també va arrossegar el temporal. En aquest sentit, l’Ajuntament proposa també “naturalitzar” el camí dels càmpings, que ha quedat totalment trinxat, i traslladar a l’interior l’accés a les instal·lacions. Per justificar-ho, l’alcalde de Malgrat de Mar, Joan Mercader, explica que episodis com aquest darrer temporal “demostren que cal fer actuacions pensant en el llarg termini i deixar de fer pedaços”. En aquest sentit, el camí dels càmpings deixarà de ser asfaltat i es buscarà una solució tova d’acord amb l’actual context d’emergència climàtica.

El canvi obligarà els càmpings afectats a traslladar els seus accessos a l’extrem interior de la instal·lació. El vicepresident de l’Associació de càmpings del delta de la Tordera, Joan Viñas, ho veu amb bons ulls: “Cal treballar de cara al futur, que en aquest espai hi hagi menys presència de cotxes i aconseguir un millor sistema de platges”. Viñas, però, reconeix que aquest any caldrà “salvar” la temporada com es pugui i demana que el trasllat definitiu dels accessos als càmpings es pugui treballar amb temps.

Si amb alguna cosa és clarament optimista el sector dels càmpings és amb el futur de les platges. En aquest sentit, l’alcalde assegura que abans de Setmana Santa ja hi haurà el gruix de les platges condicionades. Quedarà pendent, molt provablement, l’extrem nord, justament davant la zona de càmpings de la punta de la Tordera. Aquí el consistori ha aprovat una despesa extraordinària de 200.000 euros per finançar les tasques de neteja de la platja, que es preveuen enllestir per a la temporada d’estiu.

Un altre sector que ha quedat “tocat” en aquesta zona és la pagesia. “Hi ha qui ho han perdut gairebé tot i altres que tindran difícil sortir-se’n”, explica el representant d’Unió de Pagesos a l’Espai Agrari Conca de la Tordera, Miquel Riera. “Cadascú fa el que pot per recuperar-se. Les aigües ja han marxat i s’ha assecat tot. Ara cal arremangar-nos per netejar els camps”, relata. Especialment complicat ho tindran les explotacions d’horta en multicultiu, on el 90% de les finques no estan assegurades.

El litoral gironí, a contrarellotge per mitigar els efectes del Gloria

Els municipis del litoral gironí treballen a contrarellotge per mitigar els efectes del Gloria i estar a punt per l’inici de la temporada turística. Fa un mes del pas de la borrasca i els danys són ben visibles.

Tossa de Mar, ha estat un dels més afectats per la borrasca després que el mar i l’escuma arribessin al nucli urbà, inundant cases i negocis. Murs trencats, façanes afectades o terrasses tancades són algunes de les imatges d’aquests dies. El municipi va xifrar els danys en més de 3,5 milions d’euros (MEUR), entre afectacions a negocis i destrosses d’equipaments i serveis públics. L’alcaldessa de Tossa, Imma Colom, ha qualificat la situació de “crítica” tenint en compte que l’inici de la temporada turística no queda lluny.

Un esforç que no està resultant senzill per a molts dels negocis a primera línia de mar que han perdut gran part del què tenien, com és el cas del bar ‘No t’ho perdis’. La seva propietària, la Nàdia Lamás, ha relatat que “l’aigua va entrar al local” i ho va “destrossar tot”. En el cas d’aquest bar la factura de les afectacions s’eleva fins als 60.000 euros, part dels quals han hagut d’avançar ells mateixos. “Estem fent tot el possible per deixar-ho tot preparat de cara al març” ha explicat Lamás.

En el cas de Lloret de Mar, l’Ajuntament ha avançat part dels diners necessaris per fer front als danys que va deixar el temporal. El fort onatge es va endur bona part dels bancs del passeig marítim, va provocar un esvoranc a la platja de Fenals, així com diversos desperfectes a les escoles del municipi. L’alcalde de la localitat, Jaume Dulsat, ha explicat que des del primer moment es van proposar tornar a la normalitat “com més aviat millor” i no esperar les ajudes procedents de la Generalitat i l’estat espanyol.

Paral·lelament, des del consistori estan acabant la memòria dels desperfectes, que ja ascendeixen a 1 MEUR. Com que “és probable que els diners no arribin abans de Setmana Santa”, Dulsat ha apuntat que estan buscant maneres d’arreglar la situació. Per exemple, han col·locat uns bancs metàl·lics provisionals en espera de poder adquirir els definitius amb els diners de les ajudes.

La mobilitat és un tema que preocupa molt a Blanes, on el desbordament del Tordera pel temporal va esfondrar el pont que comunica amb Malgrat de Mar, deixant el municipi sense connexió ferroviària fins a mitjans de desembre, que és quan es preveu tenir-lo reformat. També va ensorrar el pont de l’antiga carretera de Blanes a Malgrat. L’Ajuntament ha demanat a Adif que s’aprofiti l’obra per posar una segona via, una obra molt reivindicada, però la companyia d’entrada ho ha descartat perquè allargaria els terminis dels treballs d’urgència. També han reclamat a la Generalitat que l’últim peatge de la C-32 a Santa Susanna passi a ser gratuït per descongestionar la GI-682 que està “molt col·lapsada” i mentre no es refacin els dos ponts. L’alcalde, Àngel Canosa, denuncia que ni Generalitat ni Adif ni Renfe han respost a les seves demandes i que viuen el pas dels dies amb “indefensió i incertesa” per la falta d’informació i previsió. El que més els preocupa és la temporada d’estiu, quan l’arribada de turistes compliqui encara més la mobilitat.

Els municipis de la Selva interior, a l’espera dels ajuts per poder moure fitxa i arreglar els danys del Gloria

Els municipis de la Selva interior continuen a l’espera d’aclarir quins seran els ajuts que rebran per mitigar els efectes del Gloria i quan arribaran. Municipis com Fogars de la Selva o Hostalric no poden afrontar les problemàtiques ocasionades per la borrasca amb els seus propis recursos i centren bona part dels esforços en estudiar com mitigar les conseqüències en cas d’episodis similars.
En el cas de Fogars de la Selva queden molts arbres caiguts i les lleres continuen plenes de restes de vegetació i sediments. Des de l’ajuntament del municipi han fet petites actuacions, com per exemple netejar els camins d’algunes masies, així com obrir l’accés a una de les esglésies. Tal com ha explicat l’alcalde, Josep Vilà, s’ha posat “maquinària pròpia” per poder arreglar “allò més urgent”, malgrat que continuen pendents dels recursos econòmics.
Pel que fa als motius del desbordament del riu, Vilà ho té molt clar. “No es va netejar prou, la vegetació acumulada enmig de la riera fa que els ponts quedin plens de brutícia i quan passa molta aigua queda tot tapat” ha explicat. Segons l’alcalde “és veritat que va caure molta aigua a la capçalera” però “es podia haver fet millor”, sobretot -ha assegurat- per part de l’Agencia Catalana de l’Aigua (ACA).”Un altre dels municipis afectats pels desbordaments del riu Tordera va ser Hostalric. En aquest cas, la majoria de les afectacions continuen vigents, per exemple els danys de l’Escola de Maria de Déu dels Socors o els accessos de tres carrers que continuen inutilitzats. En total, més d’1 milió d’euros en desperfectes. L’alcalde, Nil Papiol, ha explicat que estan “preocupats” perquè es tracta de danys “importants” que generen molèsties als veïns.

Un altre focus que inquieta al consistori és el castell, on hi ha els dos baluards afectats per la borrasca. “No estem veient que s’estigui preparant una actuació urgent per posar-hi remei”, ha apuntat l’alcalde del municipi. En aquest sentit, Papiol ha lamentat que l’ajuntament no disposa “de recursos suficients per poder-ho arreglar” i que depenen totalment de les subvencions que els puguin arribar.

Girona un mes després de l’aiguat: 3,6 MEUR en danys i afectacions encara evidents al GEiEG i al Pont Major

Un mes després, Girona encara pateix les afectacions del desbordament del Ter. El Gloria ja s’afeblia quan el riu inundava Fontajau i negava part dels barris de Pedret, Sant Ponç i el Pont Major. La normalitat ha tornat, però no a tot arreu. Per exemple, el pavelló encara no està al 100% i hi ha molts camins malmesos. L’Ajuntament, que eleva la factura a 3,6 milions d’euros (MEUR), ha netejat la llera de l’Onyar –la del Ter, li pertoca a l’ACA- i estudiarà si cal dragar el riu per treure’n sediments. Mentrestant, els privats intenten recuperar-se en espera que les assegurances responguin. El restaurant Ca La Pilar encara no sap quan reobrirà i el GEiEG ha impulsat una campanya de donacions per poder reparar danys al complex de les piscines.

L’ACA xifra en 42 MEUR els danys causats pel Gloria a lleres, estructures de defensa dels rius i canalitzacions

En concret, per restaurar lleres, motes i estructures de defensa que eviten els desbordaments, arreglar i substituir canalitzacions del sistema d’abastament i reparar els estralls als sistemes de sanejament. L’adjunt a gerència per a la coordinació territorial, Diego Moxó, ha desgranat que el gruix de la factura, 24 MEUR, seran per restaurar lleres dels rius i les infraestructures de defensa que eviten que es desbordin en episodis de pluja i que van quedar malmeses durant el temporal. 11 MEUR més seran per reparar canalitzacions del sistema d’abastament i, finalment, 7 MEUR per als danys als sistemes de sanejament. A les comarques gironines, els estralls a lleres pugen a 17,5 MEUR. Moxó ha destacat que l’ACA assumirà “el 100%” del cost de reparació de lleres i la mota del Ter i treballarà en coordinació amb els ajuntaments.

El temporal va causar estralls a la dessalinitzadora de la Tordera. Segons concreta Molist, hi ha hagut desperfectes en les captacions d’immissió per l’entrada d’aigua marina i els càlculs amb els quals treballen és que arreglar els danys costi un màxim de 7,7 MEUR. “Fins que no tinguem la quantificació detallada, no podrem donar la xifra final”, ha detallat Molist. El director de l’àrea d’abastament de l’ACA assenyala que la posada en servei de la dessalinitzadora ja ha suposat “una millora molt important” dels aqüífers que, en alguns punts, han passat d’estar a vuit metres per sota del nivell del mar a situar-se entre dos metres negatius i tres metres positius. “Ja no es considera que estiguin en mal estat però sí en risc”, ha dit Molist que sosté que la situació anirà a millor amb el nou pla de gestió, que permetrà fer un “nou pas” en la planificació del regim d’extraccions per reduir la pressió dels aqüífers, sobretot durant els mesos d’estiu.

 

Publicitat

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

Opel Alemand Automoció

Av. de l’Estació, 51

17300 – Blanes

T. 972335353

KIA EMPOR SPEED

C/. De Mas Vaixeller, 5 B

17300 – Blanes

T. 972353178

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/