Arxiu

El terrorisme al País Basc i els seus processos restauratius

La darrera sessió de la 7a edició de Docus a la fresca de Blanes es va centrar en el País Basc, i més concretament en el terrorisme.

Per centrar aquesta temàtica, es va comptar amb un material excepcional: el curtmetratge de ficció Danzariak/Ballarins, i el documental Asier eta biok/Asier i jo. Realitzats respectivament els anys 2016 i 2013, tots dos van ajudar a situar als espectadors en dues perspectives per construir una Nit Temàtica polièdrica.

Com és habitual, el complement a la projecció va ser el debat posterior, que va comptar amb dos convidats: Axier Salazar (guionista, director i co-productor); i Agustín Saiz (productor), de Danzariak/Ballarins.

Segons Saiz, “el curt explica les trobades que hi ha entre membres d’ETA i els familiars de les víctimes, un acostament que molta gent desconeix”.

 

La projecció a Blanes d’aquest film ha significat la seva estrena a Catalunya, ja que la presentació oficial es farà el proper mes d’octubre a Bilbao, on s’espera poder comptar amb la participació de víctimes i victimaris d’atacs terroristes.

Una experiència que convida a la reflexió

Els organitzadors de Docus a la Fresca han fet un balanç positiu de l’experiència d’enguany: “Cada any que passa diem que ha estat el millor, però és que realment –i no és falsa modèstia-, ens superem en cada nova edició tant amb el material que projectem com amb els convidats que vénen a Blanes per ajudar-nos a centrar el tema”, explica Valentí Hinarejos, de l’associació cultural La Focal.

Per la seva banda, el president de l’entitat, Fran Montero, puntualitza: “Estem molt satisfets, no tan sols pel nombre d’espectadors que hem tingut, sobretot en la darrera sessió. Estem convençuts que, aportant aquest petit granet de sorra, contribuïm al doble objectiu que ens vàrem marcar quan vam endegar l’experiència: oferir cinema compromès, sessions on no tan sols es tracta de passar una nit d’estiu a l’aire lliure, sinó de reflexionar”.

 Altres temes

La setena edició dels Docus a la Fresca, que s’ha estat oferint les quatre nits dels divendres del mes d’agost, han centrat en cada sessió una temàtica diferent a través de la projecció de curtmetratges i documentals. El primer tema que es va tractar el 5 d’agost va ser la pobresa energètica i les energies alternatives a través del documental OlipoloyOFF.

La setmana següent el 12 d’agost, es va parlar sobre la guerra de Síria i tangencialment sobre les vivències que han de patir els refugiats que fugen dels conflictes armats, amb el documental Síria, una història d’amor. La tercera sessió la transsexualitat amb De Berta a Teo, història d’un trànsit, especialment interessant perquè es va comptar amb el/la seva protagonista: Teo Valls. Amb una espontaneïtat d’agrair, va parlar sense embuts de la seva pròpia vivència.

 

Foto: Javier Calvete

Publicitat

Flocem – Totpint

Ctra. Accés Costa Brava, 36

17300 – Blanes

T. 972.35.32.88

 

PIZZERIA POMODORO

Pg. Sa Caleta, 26

17310 – Lloret de Mar

T.  972.36.92.03

 

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

Opel Alemand Automoció

Av. de l’Estació, 51

17300 – Blanes

T. 972335353

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/