Arxiu

El judici de l’1-O afronta la darrera setmana i quedarà vist per a sentència aquest dimecres

El procés quedarà vist per a sentència aquest dimecres 12 de juny i a Catalunya partits i entitats ja preparen concentracions unitàries per a aquell dia. Hauran estat quatre mesos exactes –va començar un 12 de febrer- durant els quals Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Meritxell Borràs, Santi Vila i Carles Mundó hauran assistit a més de 50 sessions d’un judici històric. El calendari amb què treballa el tribunal és que la sentència no es conegui fins la tardor.

La setmana tindrà, en principi, dues úniques sessions el dimarts i el dimecres i, en tot cas, es podria allargar al dijous si no donés temps de completar les fases pendents. Dimarts a dos quarts de deu la sessió arrencarà amb els informes de les defenses. Després d’escoltar els arguments de la fiscalia, l’advocacia de l’Estat i Vox, ara és el torn dels advocats defensors han tingut una setmana per preparar les seves tesis. Els lletrats hauran d’intentar convèncer el tribunal de per què creuen que ha d’absoldre els seus clients i no fer cas a les acusacions de les altres parts.

El tribunal ha establert que cada advocat tindrà una hora per a cada client. Si en el cas d’alguns lletrats com Jordi Pina (que representa Sànchez, Rull i Turull) o Andreu van den Eynde (que representa Romeva i Junqueras), aquestes hores s’acumularan. Llavors, només quedarà una última fase: el torn d’última paraula.

Les últimes paraules dels acusats

Els 12 acusats tindran l’opció, si volen, d’adreçar-se al tribunal per fer les darreres consideracions abans que el judici del procés quedi vist per a sentència. Fonts de les defenses apunten que tots tenen la voluntat de fer-lo servir però la incògnita està en què farà Joaquim Forn, a qui el seu lletrat aconsella no usar-lo.

Els nou acusats empresonats i també els tres que estan en llibertat provisional han assistit a totes les sessions i han escoltat testimonis, pèrits o han vist vídeos sobre el que va passar a Catalunya fins l’octubre de 2017. Ara, si volen, podran tenir l’oportunitat de dir unes últimes paraules. Durant tot el judici, només van poder declarar a l’inici, en la fase d’interrogatoris. Cap d’ells va respondre les preguntes de Vox i Junqueras i Romeva tampoc van contestar la fiscalia.

Peticions de llibertat i pendents del trasllat

El més probable és que les defenses facin un últim intent i que, un cop acabat el judici, demanin la llibertat per als seus clients. Alguns advocats han demanat l’alliberament dels presos durant el judici. És el cas d’aquells que van concórrer a les eleccions generals –com Junqueras, Romeva, Rull, Turull i Sànchez- i també Joaquim Forn que ho va fer a les del 26 de maig per a l’Ajuntament de Barcelona (també hi concorria de nou Junqueras per anar al Parlament Europeu). Volien que els deixés sortir també per fer campanya. En tots els casos, el tribunal s’hi va negar.

Els magistrats també tenen sobre la taula pendent de resoldre la petició de la defensa de Jordi Cuixart que, després de conèixer l’informe del Grup de Treball de l’ONU sobre Detencions Arbitràries, va presentar un escrit demanant la seva posada en llibertat.

A més, el tribunal també ha de resoldre (segurament ho farà un cop acabi el judici) si dona permís a Junqueras per anar el 17 de juny al Congrés per fer tràmits davant la Junta Electoral Central per assolir la condició d’europarlamentari. L’alcaldable de JxCat, Joaquim Forn, també ha presentat un escrit per demanar sortir de la presó amb un permís –i sempre sota custòdia- per ser el 14 i 15 de juny a l’Ajuntament de Barcelona.

Pendents del trasllat a Catalunya

Un altre dels temes que caldrà afrontar un cop acabi el judici és el trasllat dels presos a Catalunya. El trasllat el fa Institucions Penitenciàries –que depèn del Ministeri de l’Interior- i caldrà consultar al Suprem si té algun inconvenient perquè els presos puguin tornar a Catalunya o, si bé, ha de practicar encara alguna diligència. Aquest és el procediment que es va seguir el juliol passat quan es va fer el trasllat a presons catalanes, un cop l’instructor de la causa, el magistrat Pablo Llarena, havia acabat les diligències que creia necessàries.

Publicitat

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

Flocem – Totpint

Ctra. Accés Costa Brava, 36

17300 – Blanes

T. 972.35.32.88

 

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

PIZZERIA POMODORO

Pg. Sa Caleta, 26

17310 – Lloret de Mar

T.  972.36.92.03

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/