Arxiu

“El Blanes dels Masos” al Blanda 19

D’entre les cinc recerques que composen el gruix més important de la revista de l’Arxiu Municipal, destaca el primer estudi inèdit fins ara sobre la importància agrícola de Blanes, entre els segles XIV i XVII. Signat per Joan Baltrons i el mateix director de l’arxiu, Antoni Reyes, s’aproxima al territori que s’estenia més enllà de les muralles de la vila durant la baixa edat mitjana i part de l’època moderna, i que tenia els masos com a nucli vital central.

Al parlar de mas no es refereixen al concepte actual de casa de camp, sinó a una explotació agrària que pot tenir terres de conreu, boscos, pastures i també una casa.

Per evidenciar la importància d’aquest article de recerca, la portada de Blanda reprodueix una d’aquestes antigues extensions agràries: Mas Domènech, avui desaparegut. Ho fa a través d’una aquarel·la de l’any 1965 signada pel pintor blanenc Joan Padern, esdevenint d’aquesta manera un homenatge pòstum a l’artista que va morir l’any passat.

Un altre article que en aquest cas reivindica la figura d’un personatge històric que l’autor –Aitor Roger, historiador i tècnic de l’arxiu- considera injustament tractat, inclou una interessant proposta per esmenar-ho. Es tracta de crear el Mirador Camprodon-Agulló, un privilegiat indret situat sobre la badia de Blanes, en el promontori situat entre el Jardí Botànic Marimurtra i El Convent.

Es tractaria de retre un doble homenatge a Ferran Agulló, conegut perquè va ser qui va batejar el nom de la Costa Brava des de Blanes, i a Francesc Camprodon, que en canvi no ho és tant. Camprodon va ser el propietari de l’emblemàtic Convent, va escriure diverses obres –entre elles l’exitosa La tornada del Titó-, va ser diputat al congrés de Madrid, i va fer la carretera de Blanes a Arbúcies passant per Hostalric.

La resta d’articles també fan interessants aportacions sobre diversos aspectes de la història del municipi. Un d’ells és L’Associació de Caps de Família de Blanes, a càrrec de Pere Reixach, que tracta sobre els primers indicis de participació ciutadana que va haver-hi durant la transició, un cop tancat el període de la dictadura de Francisco Franco.

El també historiador i tècnic de l’arxiu Joaquim Roura, segueix amb la seva sèrie dedicada a destacar diversos aspectes del segle XVII al municipi selvatà parlant en aquest cas de Penúria i violència a Blanes a principis del disset. Un altre col·laborador habitual, Pep Vila, recull tres receptes de rebosteria blanenca del segle XIX: Crema de brou de pa, Crema de Llet i Menjar Blanc.

En l’apartat de biografies, Albert Ros,  fa una repàs a les pesques excepcionals al port blanenc durant els darrers 80 anys, en base a la seva experiència. Per la seva banda, Joaquim Ponsdomènech signa l’altre perfil biogràfic sobre la Nissaga de Cal Sargento, una família de pescadors molt coneguda. Es tracta d’un article publicat també com homenatge pòstum, ja que l’autor va morir l’any passat.

 

Foto: Aj. Blanes

 

Publicitat

Opel Alemand Automoció

Av. de l’Estació, 51

17300 – Blanes

T. 972335353

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

Neteges Escobar

C/. Miralles, 10   P.I. Can Patalina

08380 – Malgrat de Mar

T. 937610744

PIZZERIA BASILICO

Av. Costa Brava, 32

08389 – Palafolls

T. 937657441

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/