Arxiu

El banc de Sang alerta de l’envelliment dels donants gironins

El Banc de Sang de Girona alerta de l'”envelliment” dels donants d’aquesta demarcació. Per això, des de la direcció volen impulsar campanyes per captar persones més joves per tal d’incrementar les reserves actuals. “Costa molt trobar nous donants de 18 a 35 anys. Els que hi ha són habituals de fa molts anys”, explica la directora del Banc de Sang i Teixits de Girona, Anna Millan.
Malgrat aquesta problemàtica amb els joves, Millan deixa clar que les reserves actuals “són acceptables”. En concret, a la demarcació hi ha sang per cobrir les necessitats dels propers vuit o nou dies, una xifra que se situa dins els marges de la “normalitat”. Això sí, la directora recorda que l’estiu és una “mala època” en donacions, ja que moltes persones marxen del seu lloc habitual de residència. En el què va d’any s’han recollit prop de 13.000 bosses de sang a la demarcació. La majoria de la unitat mòbil.
Buscar donants més joves. Aquest és l’objectiu del Banc de Sang i Teixits de Girona, i és que segons ha informat la seva directora, Anna Millan, “cada vegada costa més” trobar persones que s’ofereixin a donar sang, i que tinguin entre 18 i 35 anys. Tot plegat ha fet que des de l’hospital Trueta alertin que els donants siguin “habitualment els mateixos”, i per tant cada vegada més grans, amb el risc que suposa que un dia no puguin oferir la seva sang.

Per això, Millan aposta per fer campanyes enfocades als joves per tal de fer-los entendre la necessitat que hi ha d’augmentar les reserves. “Ara mateix no tenim una crisi, com fa dos anys, però cal recordar que a l’estiu baixa el nombre de persones que donen”, assenyala.  Això fa que, probablement, al setembre les bosses de sang disponible hagin baixat. Ara per ara, explica Millan, a les comarques de Girona entren unes 1.500 bosses cada mes. D’aquestes, 350 són de persones que acudeixen al Trueta i la resta del parc mòbil que va voltant per la demarcació.

Unes xifres que fan que, a dia d’avui, hi hagi unes reserves “acceptables” i que cobreixen les necessitats dels propers vuit o nou dies. El problema és si la gent deixa de donar durant l’estiu, època en què moltes persones marxen de vacances i no poden anar al parc mòbil. “Seria molt preocupant si arribéssim a reserves per només quatre o cinc dies”, assenyala Millan.

L’any passat en total es van recollir a les comarques gironines més de 30.000 bosses. D’aquestes, el 85% gràcies a la unitat mòbil, per això Millan aposta per seguir anant als pobles i comarques gironines. “Sabem que si ens acostem als llocs la gent respon, per això hem de seguir-ho fent”, assenyala.

La doctora recorda que les condicions mèdiques que impedeixen donar sang “són molt poques”, tot i que reconeix que el qüestionari és feixuc i pesat, concreta que “és imprescindible” per qüestions de seguretat. “Abans de posar en circulació la sang es fan analítiques. No podem arriscar en res”, destaca.

FOTO: ACN

Publicitat

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

PIZZERIA POMODORO

Pg. Sa Caleta, 26

17310 – Lloret de Mar

T.  972.36.92.03

 

Neteges Escobar

C/. Miralles, 10   P.I. Can Patalina

08380 – Malgrat de Mar

T. 937610744

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/