Arxiu

Educació duplicarà els instituts escola el curs vinent

Un dels nous instituts-escola serà l’actual escola Montagut de Santa Susanna

 

El proper curs, Educació desplegarà com a mínim 25 nous instituts escoles, que se sumaran als 28 actuals i que oferiran 1.500 places en un model que redueix l’absentisme i el fracàs escolar dels alumnes i millora la convivència als centres. El conseller d’Educació, Josep Bargalló ha especificat que en 22 dels 25 centres s’amplien les escoles per implantar el 1r d’ESO i en 3 es fusionen centres ja existents. Així, no s’invertirà en noves infraestructures, sinó que s’aprofitaran les existents fent obres i adequacions dels espais. Per tirar endavant la mesura, després de prop de 200 peticions rebudes, el Departament ha prioritzat les necessitats d’escolarització i el projecte educatiu, i s’han evitat els ”danys colaterals” com pot ser la segregació escolar.

Segons el conseller Bargalló, s’han rebut moltes peticions, una setantena de formals i un centenar d’informals, per tirar endavant aquest model en diferents escoles, però el Departament, a través dels serveis territorials n’ha fet l’anàlisi per tirar-los endavant en funció de la cobertura de les necessitats d’escolarització, per l’augment de la secundària a un territori concret, en funció també de la seva utilitat com a mesura contra la segregació escolar.

Per Bargalló, la segregació escolar ha estat ”el cotó fluix” que s’ha utilitzat per decidir en molts casos, si el projecte educatiu d’institut escola podia prosperar per evitar ”danys colaterals en l’ecosistema educatiu del territori”. En aquests exemples, s’ha posat ”en reserva” per continuar treballant-hi, per evitar que un model d’èxit s’influenciï negativament a tot el sistema.

Model d’èxit

Bargalló ha explicat que en els 28 centres que ja són institut escola s’ha reduït l’absentisme escolar, s’ha disminuït el fracàs escolar i per tant, s’ha incrementat l’èxit educatiu del centre en comparació a l’època anterior a convertir-se en institut escola i s’ha millorat també la convivència, amb una reducció de la conflictivitat. Per això considera que és un ”model d’èxit”, que s’ha implantat sobretot en zones econòmicament desfavorides però que també han funcionat en altres àrees. Així, el Departament vol potenciar sense oblidar però, el model més estès d’escola i institut separats.

Els instituts escola permeten que una sola direcció i un sol claustre atengui infants d’entre 3 i 16 anys amb un projecte educatiu de continuïtat, malgrat que se separi clarament la Primària i la Secundària. De fet, Bargalló ha explicat que les dotacions de professorat seran les que requereixin cadascun dels nivells educatius.

Per tirar endavant aquesta mesura, no es faran, de moment, edificis nous, sinó que en tots els casos s’aprofitaran les infraestructures actuals, amb obres d’adequació o reformes petites. Bargalló ha recalcat doncs que és una iniciativa que es pot impulsar amb pressupostos però també amb pròrroga pressupostària, i assenyala que si s’aprovessin els comptes, haguessin pogut ser ”més agosarats”. Així, de moment, els instituts escola començaran amb 1r d’ESO i les obres d’ampliació i millora progressiva s’aniran fent més endavant.

Publicitat

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

Neteges Escobar

C/. Miralles, 10   P.I. Can Patalina

08380 – Malgrat de Mar

T. 937610744

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/