Docus a la Fresca 2016 a Blanes

El retrobament víctimes/botxins d’ETA, la guerra de Síria i la transsexualitat són els temes de debat i reflexió del 7è Docus a la Fresca de Blanes.

El cicle estiuenc de cinema compromès, es fa cada divendres d’aquest mes d’agost a la plaça Verge Maria/carrer Raval a partir de les 10 de la nit

Docus a la Fresca ha arrenca aquest divendres 5 d’agost amb el tema de l’esclavatge a què ens estan sotmetent les grans companyies internacionals. Sota el títol OligopolyOFF: Comença la revolució energètica ciutadana, es tracta d’un treball de factoria espanyola produït per la Plataforma per un Nou Model Energètic, i que aposta clarament per les energies renovables enfront les que es consideren culpables de la pobresa energètica a l’estat espanyol i el canvi climàtic.

El tema que es tractarà el divendres 12 d’agost és la guerra de Síria, explicada a través d’una història prou diferent als fils argumentals habituals. A través del documental A Syrian Love Story coneixerem la història real de l’Amer i la Raghda, que es van conèixer i enamorar en una presó i, a partir d’aquí, la convulsa situació d’aquest país i com ho afronten els seus ciutadans i ciutadanes.

El treball titulat De Berta a Teo, història d’un trànsit, que es projectarà el 19 d’agost, tracta el tema de la transsexualitat. La directora del documental, Irene Navascués, dóna veu a Teo, que va néixer en un cos equivocat i que va transitar de noia a noi, no tan sols perquè comparteixi aquesta experiència, sinó també perquè parli de la seva identitat prèvia com a lesbiana feminista militant. La seva família i amigues completen la fotografia global del relat.

La 7a edició de Docus a la Fresca d’aquest 2016 es tancarà el 26 d’agost amb una doble sessió de projeccions per parlar d’un tema prou interessant i punyent que no pot deixar indiferent ningú: la banda terrorista ETA. Així, s’oferiran els treballs Danzariak/Ballarines, i Asier eta biok / Asier y yo. El primer, aborda el tema des de les sessions de trobades restauratives entre víctimes i botxins d’atemptats, que es reuneixen de manera lliure, íntima i privada.

Per la seva banda, el segon documental es centra en la història dels dos amics a què fa referència el títol. Asier, i l’actor i director del treball Aitor Merino van créixer junts a Pamplona/Uruña i després, com sol passar, van emprendre camins molt diferents. Quan Asier va ingressar en la banda terrorista ETA, Aitor es va preguntar el perquè molts cops, i per això quan va sortir de la presó li va proposar a Asier, el seu amic, que fessin una pel·lícula per explicar-ho.

Escoltar Velentí Hinarejos, portaveu de l’iorganització:

 

Foto: Javier Calvete 2015

Categories: Cultura.