Arxiu

Dia Nacional de Gàmbia a Blanes

Blanes ha acollit la celebració del Dia Nacional de Gàmbia que ha commemorat el 52è aniversari de la independència d’aquest país. L’acte institucional ha tingut lloc a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes, i l’han presidit l’alcalde del municipi, Miquel Lupiáñez, acompanyat de l’ambaixador de Gàmbia a l’estat espanyol, Lang Yabou.

Els parlaments oficials els ha completat el representant de la comunitat gambiana a Blanes, Baba Jawo, així com el cònsol a Barcelona, Juan Antonio del Moral, i el cònsol honorari a Girona, Kabuneh Sakoli. També han assistit regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes i altres càrrecs electes de poblacions del voltant.

En el seu discurs, l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez,  ha remarcat, “entre tots, Gàmbia i Blanes, s’ha pogut aconseguir una societat multicultural on el progrés, el respecte i la tolerància han estat i són els pilars d’aquest Blanes solidari, divers i complexe”.

Lang Yabou, l’ambaixador de Gàmbia, ha volgut deixar clars un parell de missatges: “Gàmbia està canviant. Per nosaltres Catalunya i Blanes sou molt importants. Aquí venim per aprendre pesca, agricultura i turisme per poder després treballar autònomament al nostre país: Nosaltres hem d’aprendre de vosaltres”.

Especialment emotiva ha estat la menció que ha fet dels seus conciutadans que perden la vida en la recerca d’un futur millor: “No volem que morin a la Mediterrània creuant-la perquè volen venir a Europa en la recerca d’un treball. Per això, necessitem que veniu a Gàmbia a invertir. El nou govern estem treballant per eliminar les pasteres, per poder-los oferir en el seu propi país i, per solucionar aquest problema hem de col·laborar necessàriament”.

La celebració del Dia Nacional de Gàmbia va continuar a l’esplanada de davant la Biblioteca Comarcal de Blanes amb diverses activitats lúdiques i festives.

 

Blanes i Gàmbia

 
Fins l’abril de l’any 2011 la presència de blanencs nascuts a Gàmbia era la més nombrosa i ocupava la primera posició pel que fa al llistat de ciutadans d’origen estranger residents al municipi, amb un total de 841 persones. Actualment són 584 persones i el Marroc continua sent des de fa sis anys el país d’on provenen més persones immigrades, seguit per Gàmbia, Romania, Itàlia, Rússia, Senegal i Uruguai.

Els lligams entre els dos pobles es van estretar encara més a partir dels anys 90, amb projectes de cooperació i solidaritat realitzats a Gàmbia, i que es va iniciar amb la construcció d’una maternitat a Bureng, També es va posar en funcionament un centre de nutrició infantil a Basse en terrenys cedits per les autoritats de Gàmbia.

Un cop finalitzat, la presència de Blanes a Gàmbia va continuar amb el treball realitzat per l’entitat Blanes per Kuwkonku, un projecte inicialment agrícola,  però que finalment ha esdevingut de desenvolupament integral al municipi.

Publicitat

CENTRE COMERCIAL ESPAI GIRONÈS

Camí dels Carlins, 10

17190 Salt (Girona)

T. 972405980

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

KIA EMPOR SPEED

C/. De Mas Vaixeller, 5 B

17300 – Blanes

T. 972353178

PIZZERIA POMODORO

Pg. Sa Caleta, 26

17310 – Lloret de Mar

T.  972.36.92.03

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/