Dediquen el Pessebre de Blanes al ‘Rem de 34’ de Ruyra

El Pessebre Monumental s’inspira cada any en algun tema relacionat amb la història del municipi. L’enginy d’estudiants i professorat de l’Institut Serrallarga –encapçalat per Susanna Castilla i David Fontalba- es posa a prova. El muntatge ocupa una superfície de 55 m2 sota una carpa i una tanca que el protegeix.

En aquesta ocasió el pessebre està dedicat a l’obra de Joaquim Ruyra El Rem de 34, i per aquest motiu compta amb diversos elements directament relacionats tant amb la història com amb l’autor. Tota la narració gira al voltant de la història èpica d’un viatge fet en una barca de mitjana, anomenada Santa Rita, i exposa un fet fictici: la salvació d’un naufragi ajudant-se amb els llargs rems de 34 pams de l’embarcació.

Els tripulants preguen a la Mare de Déu del Vilar i fan la prometença que, si els salva de la tempesta, portaran un dels rems de la Santa Rita, un rem de trenta-quatre pams, com a exvot al Santuari del Vilar. La narració forma part del primer llibre de Joaquim Ruyra, Marines i Boscatges, publicat l’any 1903. La història va esdevenir una mica més realitat amb motiu del 75è aniversari de l’escriptor, quan li van regalar un rem de 34 per festejar l’èxit de la seva obra. L’actual rem que encara està exposat al Santuari del Vilar és una còpia del 1948.

Per contextualitzar millor tant la història del Rem de 34 com la petjada deixada per Joaquim Ruyra a Blanes, alumnes i professors –de CFGS de Màrqueting i Publicitat i de FIAP, Formació i Aprenentatge Professional- han recreat en el Pessebre diversos punts de referència. Així, encapçala el muntatge la barca de mitjana Santa Rita, amb una vela llatina on oneja la bandera de Blanes. L’embarcació navega sobre un mar pintat de blau, i al seu interior hi viatgen les figures de l’escena del Naixement: Sant Josep, la Verge Maria, el nen Jesús, l’ase i el bou.

Situat darrera el mar i la barca, gairebé al centre del pessebre, hi ha una reproducció del Monument a Joaquim Ruyra situat al Passeig de la Mestrança de Blanes. Conegut popularment com El Frare, perquè representa un dels personatges de l’obra de Ruyra Les Coses Benignes (Fra Sadurní dels ocells), al pessebre s’ha substituït aquest frare per la figura de l’àngel, de manera que al voltant del monument s’hi representa l’escena dels Pastorets.

Per últim, dos altres elements Ruyrians que hi ha al pessebre són sengles reproduccions tant del Rem de 34 com del Santuari de la Mare de Déu del Vilar. Per donar encara més realisme al muntatge, l’empresa Franma s’ha encarregat d’instal·lar un botó que, quan el premen els infants, reprodueix el so dels trons i es veuen els raigs d’una tempesta com la que supera en la ficció la Santa Rita en la narració del Rem de 34. Per poder conèixer millor tant la narració com el seu autor, s’han instal·lat sengles plafons davant del pessebre amb informació confeccionada per l’Arxiu Municipal de Blanes.

Categories: Tradicions Nadalenques.