Arxiu

Creu Roja recomana extremar la precaució per evitar accidents en platges i piscines

Els ofegaments i els accidents amb artefactes aquàtics poden evitar seguint unes mínimes normes de seguretat

Creu Roja està present en unes 300 platges del litoral espanyol i anualment porta a terme més de 96.000 atencions (sanitàries, rescat de persones, localització de menors extraviats, bany adaptat per a persones amb discapacitat, etc.)

Els accidents a l’aigua poden tenir repercussions molt greus, fins i tot amb risc per la vida. Els  ofegaments i altres accidents similars poden evitar seguint unes mínimes normes de seguretat:

-Banya’t, preferentment, en zones habilitades per a això i que comptin amb un servei de vigilància i salvament.
-Evita entrar bruscament a l’aigua, sobretot després d’haver pres el sol o haver menjat de manera copiosa.
-Surt immediatament de l’aigua si t’adones algun símptoma estrany (calfreds, tremolors persistent, fatiga, mal de cap o a la zona del clatell, picors, marejos, vertígens o rampes …).
-No et tiris de cap en llocs de fons desconegut. Les capbussades a l’aigua són la causa del 6% de les lesions medul·lars a Espanya, especialment entre els homes joves.
-Vigila en tot moment als nens que estiguin a prop de l’aigua, especialment als més petits, encara que sàpiguen nedar.
-Vigila també a la gent gran.
-Respecta les banderes de senyalització a les platges, així com les indicacions dels socorristes.
-No intentis nedar en contra del corrent. En cas de ser arrossegat, res paral·lelament a la platja i, un cop que surtis del corrent, res cap a la riba. En cas de dificultat, demana ajuda.
-Evita banyar-te en zones de risc com en rius de gran cabal, en gorgs naturals o sota cascades d’aigua.
-L’aprenentatge de la natació, l’educació sobre els riscos que envolten al medi aquàtic i l’ús d’armilles salvavides homologats són altament recomanables des de les edats més primerenques.
-Si t’agraden els esports aquàtics, practica’ls a les zones habilitades específicament per a això.

Què fer en cas d’accident en piscines i platges?

Els minuts que segueixen a l’accident poden ser vitals per a la víctima. Per això hem d’actuar amb ordre i serenitat perquè l’atenció a l’accidentat sigui el més correcte possible. Creu Roja compta per a això amb un esquema d’actuació, la conducta P.A.S. (Protegir, Avisar i Socórrer):

-Protegir el lloc de l’accident.
-Fes segur el lloc per tal d’evitar que es produeixi un nou accident. Segons la situació serà necessari, per exemple, avisar els banyistes del perill existent (corrents, meduses, etc.), abalisar la zona per informar de l’existència de vidres a la sorra, o pedres a poca profunditat, etc.

Avisar als serveis d’emergència

-Si hi ha servei de vigilància i salvament a la zona demana ajuda al lloc de socors més pròxim.
-Si no hi ha servei de vigilància i salvament i, segons la gravetat de la situació, truca al telèfon d’emergències 112. Si la situació no és greu, acudeix al Centre de Salut més proper.

Socórrer els ferits

-Si una persona es troba “en dificultats” a l’aigua, intenta apropar un objecte a què pugui agafar-se per mantenir-se, fins a l’arribada dels especialistes. Mai et llencis l’aigua per socórrer algú en perill si no has rebut formació específica per a això … !!

-Controla les funcions vitals de la víctima. El primer és valorar els ‘signes vitals’ per saber com estan funcionant el cervell (consciència), els pulmons (respiració) i el cor.
-Evita moviments bruscos a l’accidentat, davant el risc que s’hagi produït una lesió a la columna vertebral.
-Assegura’t que està conscient. Si el ferit no reacciona a parlar-li, tocar-li o estimular-suaument, amb un pessic per exemple, probablement està inconscient.
-Comprova que respira “amb normalitat”. Per saber si una persona respira espontàniament, has de ‘Mira, sentir i escoltar’ la seva respiració. Si no respira amb normalitat, realitza 5 insuflacions o respiracions de rescat, i inicia les compressions toràciques externes (alternant 30 compressions i 2 ventilacions), a un ritme de 100-120 compressions per minut, fins que arribi l’equip d’emergències.

Publicitat

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

Neteges Escobar

C/. Miralles, 10   P.I. Can Patalina

08380 – Malgrat de Mar

T. 937610744

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

PIZZERIA POMODORO

Pg. Sa Caleta, 26

17310 – Lloret de Mar

T.  972.36.92.03

 

KIA EMPOR SPEED

C/. De Mas Vaixeller, 5 B

17300 – Blanes

T. 972353178

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/