Arxiu

Campanya per reduir el consum d’antiinflamatoris entre la població del Maresme i la Selva

L’Alt Maresme i la Selva Marítima són les zones de la Regió Sanitària de Girona on hi ha un consum més elevat d’aquests fàrmacs segons dades del CatSalut (juliol 2019), el perill està, sobretot, en les persones que s’automediquen

 

El personal mèdic, d’infermeria i farmacèutic dels equips d’atenció primària i dels hospitals de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) juntament amb les oficines de farmàcia del territori inicien una nova acció per reduir el consum dels antiinflamatoris no esteroïdals (AINEs) entre la ciutadania i conscienciar-la dels perills que té per a la salut fer-ne un ús inadequat i perllongat en el temps. Entre aquest grup de fàrmacs hi ha medicaments tan coneguts com l’ibuprofèn, el naproxèn o el diclofenac. Tots ells tenen propietats analgèsiques, antipirètiques i antiinflamatòries i estan indicats per a malalties que causen dolor i inflamació.

Amb aquesta iniciativa es dona continuïtat a la campanya que es va engegar el mes d’abril del 2019 a la Corporació amb l’objectiu de promoure un ús responsable dels medicaments entre la població. En aquell moment es va incidir en el consum dels inhibidors de bomba de protons (IBP) –popularment coneguts com a protectors d’estómac– i ara és el torn dels antiinflamatoris.
Segons dades del Servei Català de la Salut (juliol 2019), l’Alt Maresme i la Selva Marítima són els territoris de la Regió Sanitària de Girona amb un consum més elevat d’aquests medicaments. A la zona de l’Alt Maresme i la Selva Marítima el 5% de la població pren un antiinflamatori sota prescripció mèdica, mentre que a Catalunya n’és un 4%. El problema apareix, sobretot, quan les persones recorren a l’automedicació. Moltes vegades la sensació de dolor provoca que els pacients es prenguin unes dosis molt superiors a les que serien recomanades o inadequades d’acord amb les seves característiques.

Els antiinflamatoris, tractament de curta durada
El tractament amb antiinflamatoris hauria de ser de curta durada i sempre d’acord amb les indicacions i consells d’un professional de la salut.

De fet, a major dosi i major temps més possibilitats hi ha que apareguin efectes secundaris. I és que un consum inadequat d’aquests fàrmacs pot produir úlceres d’estómac, sagnat gàstric, hipertensió arterial, retenció de líquids,  problemes al ronyó o empitjorament de la insuficiència cardíaca. A més, no tots els antiinflamatoris són iguals, i sempre cal prendre el més adequat tenint en compte les característiques de cada pacient i la medicació que pugui estar prenent.

Alternatives no farmacològiques
Aquest grup de medicaments actuen sobre el sistema nerviós bloquejant l’impuls dolorós o la reducció de la inflamació. Sovint, davant la sensació de dolor és molt freqüent recórrer a l’automedicació sense saber quin tipus de medicament és el més indicat. Però, en alguns casos aplicant alternatives no farmacològiques és suficient per reduir el malestar. Hi ha la possibilitat d’aplicar fred o calor local a la zona afectada segons el cas, practicar activitat física, fer exercicis dirigits o bé assistir a sessions de fisioteràpia, sempre seguint els consells dels professionals de la salut.

A més, portar una vida activa i evitar el sobrepès i l’obesitat amb una alimentació equilibrada i saludable, contribueix a prevenir el dolor muscular i d’articulacions. Mantenir una posició correcta a la cadira i fer estiraments pot ajudar a reduir els dolors derivats d’una mala postura i una correcta hidratació (6-8 gots d’aigua al dia) pot evitar el mal de cap.

La visibilitat de la campanya
Tal i com ja es va fer amb la campanya dels IBPs, en aquesta ocasió es tornaran a utilitzar la pàgina web de la Corporació, les pantalles de televisió que hi ha als diferents centres de primària i les xarxes socials corporatives com a principals plataformes per fer arribar els diferents missatges a la ciutadania.

També s’han editat un conjunt de càpsules de vídeo on els professionals de l’atenció primària (personal de medicina i infermeria) incideixen en les idees clau de la campanya i s’han produït un conjunt de materials, cartells i un díptic perquè el personal sanitari presenti la iniciativa als pacients quan es vagin a visitar a la consulta. A més, s’ha creat l’etiqueta #CompteAmbElsAntiinflamatoris per seguir la campanya via Twitter.

Publicitat

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

PIZZERIA POMODORO

Pg. Sa Caleta, 26

17310 – Lloret de Mar

T.  972.36.92.03

 

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

Neteges Escobar

C/. Miralles, 10   P.I. Can Patalina

08380 – Malgrat de Mar

T. 937610744

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/