Blanes recull 1.500 Kg de residus en una Jornada de Neteja dels Padrets

Han participat una 50ena de ciutadans, majoritàriament veïns i veïnes de Sa Massaneda i d’altres barris de la vila, en una nova iniciativa de participació per contribuir amb el medi ambient.

Majoritàriament es tractava de mobles i estris abandonats de gran volum: fins i tot hi havia restes d’un sofà, matalassos i cadires. Bona part s’amuntegaven al cim de la penya, a l’antic dipòsit d’aigua circular conegut popularment com ‘la banyera’, que es feia servir per regar el jardí que antigament hi havia aquí.

D’altres deixalles que s’han recollit són restes d’aquelles que, lamentablement, proliferen arreu dels nuclis poblacionals, en pobles i ciutats: llaunes, ampolles pots embolcalls de llaminadures, etc.

Aquest ha estat el pas previ a l’inici, aquesta mateixa setmana, d’una primera excavació amb l’objectiu de poder delimitar l’abast del jaciment sobre el terreny, i així avaluar tant la superfície que ocupa a la penya, així com la seva importància per poder elaborar el projecte d’excavació global, segons explica l’alcalde Àngel Canosa:

‘Els Padrets’ és un Jaciment Romà d’entre el 75 Ac i el 50 Dc. És una de les poques ciutats romanes que queden per descobrir al país.

Per a l’elaboració d’aquest primer estudi preliminar es compta amb l’expertesa de l’empresa ‘Atri, Cultura i Patrimoni’, per un import d’uns 4.500 €. És una empresa selvatana comandada per l’arqueòleg Joan Llinàs i Pol, un dels tècnics que coneix millor el període de l’antiguitat a la nostra comarca. Prova d’això és que ha estat el director de diverses excavacions a l’altra ciutat romana important de la comarca de la Selva, Caldes de Malavella (Aquae Voconiae).

Als anys 70 es van realitzar uns treballs que van apuntar sobre l’evidència clara de restes sobre el terreny. Tot i que llavors no es va efectuar d’una manera exhaustiva, fa 50 anys ja van sortir a la llum diverses cases romanes disposades de manera perpendicular al terreny.

Categories: Història.