Blanes estrena la mostra itinerant ‘Cases Noucentistes’

Es tracta de l’exposició itinerant de la Fundació Masó ‘La Casa Noucentista: Arquitectura Unifamiliar a Catalunya (1913-1932)’

 

La demarcació gironina del COAC i l’Ajuntament de Blanes col·laboren en la itinerància de la mostra. L’exposició inicia el seu periple en aquesta vila, perquè precisament aquí s’hi pot visitar una de les mostres més representatives d’aquesta temàtica: Casa Saladrigas, que allotjarà l’exposició fins a l’11 d’octubre.

La inauguració  la van encapçalar l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat de Sílvia Musquera, vocal de Cultura del COAC a Girona; i Jordi Falgàs, director de la Fundació Rafael Masó, que té la seva seu a Girona. Precisament la intervenció de Falgàs va enllaçar amb una breu conferència sobre la temàtica de l’exposició, de la qual se’n va fer una visita guiada.

La visita de l’exposició permet endinsar-se en una temàtica relativament desconeguda pel públic en general. Inclou una selecció de les cases més representatives del Noucentisme, i evidencia fins a quin punt el substrat polític i cultural que va donar forma al moviment noucentista també va crear una determinada arquitectura i decoració d’interiors domèstics, al servei de la nova burgesia catalana.

Al mateix temps, durant les dues dècades d’apogeu del Noucentisme, l’arquitectura de cases unifamiliars va ser una manifestació de l’impuls de modernització per acostar Catalunya a les tendències de renovació arquitectònica que hi havia arreu d’Europa. Tal com s’afirma en el pròleg del catàleg de l’exposició, fidel a la seva voluntat de promoure l’estudi i el coneixement de l’arquitectura moderna, la Fundació Masó té com a prioritat donar a conèixer l’obra de Masó i la seva rellevància, per això l’exposició que ha iniciat la seva itinerància es va poder visitar de manera estable a la seu de la Fundació Masó de Girona, la Casa Masó.  

Categories: Cultura i Urbanisme.