Augmenta l’ús del català

El 94,4% entén el català i el seu coneixement s’acosta als nivells d’abans de l’onada migratòria de 2003-2008

 

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, el director de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), Xavier Cuadras, i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, han presentat els resultats de l’enquesta de 2018 feta a 9.000 persones. La conclusió principal és que el coneixement de català creix lleugerament en les quatre habilitats lingüístiques respecte l’última enquesta feta el 2013.

Els resultats mostren que l’habilitat per escriure’l augmenta en cinc punt els últims cinc anys, i que la competència per llegir-lo creix 3 punts, és a dir més de 300.000 persones. Els que l’entenen han crescut en 128.000 persones, i els que el parlen en gairebé 160.000 del 2013 al 2018.

Un dels aspectes que ha destacat Vilallonga sobre l’augment de persones que escriuen el català és l’ús de les xarxes socials. L’ús del whatsapp, per exemple, ha fet “desinhibir” moltes persones que abans no escrivien en català per vergonya a fer faltes d’ortografia. “Han fet favor a l’ús del català. En l’àmbit personal es mostra clarament que els missatges de mòbil es fan en català”, ha assegurat la consellera.

Pel que fa als àmbits, augmenta en el comercial i en converses en l’àmbit mèdic, però en canvi no es veu aquesta tendència en les entitats financeres o l’Administració de l’Estat.

Categories: Cultura i Societat.