Aquest cap de setmana hi haurà canvi d’hora

Els rellotges s’hauran d’avançar una hora aquest diumenge

El canvi es fa per adaptar-nos a l’horari d’estiu que regeix a tots els països de la Unió Europea. Quan siguin les dues de la matinada, les agulles s’avançaran fins a les tres, i això popularment suposa que tindrem una hora menys per dormir.

El canvi d’hora s’aplica sempre l’últim diumenge del mes de març, coincidint pràcticament amb l’inici de la primavera astronòmica, i es manté fins a l’últim diumenge del mes d’octubre.

El canvi d’hora es realitza simultàniament i a tota la UE des de l’any 2000, encara que els primers països que el van aplicar el van posar en marxa molt abans. A Itàlia, per exemple, va ser el 1966, i després van seguir el Regne Unit i Irlanda el 1970.

L’objectiu del canvi horari és ajustar la jornada laboral a les hores de llum disponibles. Avançar el rellotge significa que, a partir d’aquest diumenge, es farà de dia i de nit més tard. Segons els defensors del nou horari, no aplicar el canvi suposaria desaprofitar hores de llum matutina en un moment en què la majoria de la població espanyola encara no s’ha aixecat del llit. A més, es guanya una hora de llum a la tarda, i això té una repercussió positiva en el negoci de la restauració i l’oci.

Segons estimacions de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), l’estalvi potencial en il·luminació durant l’horari d’estiu a Espanya s’estima en un 5%, uns 300 milions d’euros.

La decisió, no obstant, també té detractors, que consideren que els beneficis econòmics o bé són discutibles o bé no compensen els perjudicis en l’àmbit de la salut o de la sincronització de les activitats.

 

Categories: Societat.