Arxiu

30è aniversari de la Convenció dels Drets dels Infants

En el marc del 30è aniversari de la Convenció dels Drets dels Infants, aprovada per l’ONU, l’adjunta al Síndic i defensora dels drets dels infants, Maria Jesús Larios, lamenta que l’infant no està al centre de les polítiques públiques i reclama veure-ho com una ”responsabilitat col·lectiva” i no d’un determinat departament. Per Larios, d’aquesta manera es començaran a garantir tots els drets dels infants també en un futur, ja que considera que les vulneracions ”es cronifiquen al llarg de tota la vida”. Aposta també perquè totes les decisions es basin en ”l’interès superior de l’infant” per la qual cosa caldria incorporar l’anàlisi ”d’impacte” a qualsevol decisió, que ha de permetre comprovar la seva incidència en el col·lectiu de nens i nenes.

 Larios ha destacat que molts altres països estan més avançats que Catalunya en instaurar aquests anàlisis d’impacte en els infants. Els compara als anàlisis d’impacte ambiental que requereixen moltes decisions públiques que té conseqüències jurídiques, i assegura que d’acord amb la legislació, abans d’adoptar qualsevol mesura s’ha de veure si aquesta decisió serà la més ”adequada” des del punt de vista dels drets dels infants. Posa d’exemple la construcció d’una carretera, la planificació urbanística, els horaris escolars o la legislació laboral que regula permisos de maternitat.

Per Larios aquest seria un pas previ a posar els infants al centre de totes les polítiques públiques, una situació que no es dona a Catalunya malgrat que la vulneració de drets dels infants no és greu. Creu que les darrers pròrrogues pressupostàries no han permès tirar endavant polítiques públiques concretes però assegura que s’ha d’ampliar la ”responsabilitat” d’aquesta garantia de drets a tots els agents i veure-ho com una ”responsabilitat col·lectiva”. Creu que no hi ha una acció o inversió prioritària sinó que cal situar els infants ”al centre” per poder actuar des de tots els àmbits. L’adjunta al Síndic alerta que les vulneracions de drets tenen una incidència ”futura” en nens i nenes, ja que ”es cronifiquen” al llarg de tota la vida i per tant, cal revertir-la com és aviat millor.

En aquest sentit, Larios posa d’exemple la garantia de drets de provisió com són l’habitatge, l’alimentació, l’educació i la salut. Amb una taxa del 25% de pobresa infantil, Larios destaca que a Catalunya ”està estancada sense millora”, i encara es donen situacions de mancances que poden afectar el desenvolupament dels infants. Destaca la Llei dels Drets dels Infants, del 2020, i el Pacte per a la Infància, del 2013, com a eines rellevants per millora la situació però creu que la manca de pressupostos públics els darrers anys ha provocat aquest estancament. Per aquest motiu, demana les forces polítiques aprovar uns comptes públics que permeti revertir aquesta situació.

Per Larios, qualsevol inversió en infància és també ”una inversió en una societat justa i cohesionada” i alhora, ”més sana en el futur”. Tot i que reconeix que aquest no ha de ser l’objectiu de la inversió en infància, destaca que apostar-hi estalviarà ”problemes socials”.

El Síndic de Greuges, que està a punt de presentar el seu informe sobre drets dels infants al Parlament, destaca hi ha problemes que es repeteixen ”any rere any”. Per Larios, això demostra que són ”estructurals” i que calen decisions per superar-ho. En aquest sentit, fa especial èmfasis en els esforços que s’han fet i s’han de fer per millorar les acollides dels joves migrats sense referents familiars, lamenta que encara no es garanteixin tots els drets reconeguts per llei al país, com són el permís de residència amb inconvenients en tràmits que seran ”condicionants absoluts”. Per Larios, darrerament se’ls ha ”culpabilitzat” de tots els problemes de la societat, contràriament als principis més bàsics i drets fonamentals que també s’han de tenir en compte en els col·lectius de més vulnerabilitat.

Publicitat

FRANCESC TURRÓ MOBILIARI

Av. Costa Brava, sn

08380 – Malgrat de Mar

T. 937611410

CENTRE MÈDIC PINEDA

Av. Verge de Montserrat, 33

08397 – Pineda de Mar

T. 937672222

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

MILAR TORDERA

Camí Ral, 182

08490 – Tordera

T. 937640634

PIZZERIA POMODORO

Pg. Sa Caleta, 26

17310 – Lloret de Mar

T.  972.36.92.03

 

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/