Arxiu

29 detinguts en l’operació pel presumpte desviament de subvencions

Entre els arrestats, l’expresident de l’ens Salvador Esteve i l’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia

La policia espanyola ha detingut 29 persones en l’operació que ha portat a terme aquest dimecres per un presumpte frau en subvencions de la Diputació de Barcelona. Segons ha informat el cos policial a través d’un comunicat, es tracta de diners que estaven destinats a prestar assistència tècnica a països en vies de desenvolupament i que no haurien arribat als seus beneficiaris. Els investigadors s’han centrat en el presumpte desviament de més de 2 milions d’euros, però no descarten que la quantitat sigui més elevada. Entre els detinguts hi ha l’expresident de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve –que ja ha quedat en llibertat-, l’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, l’exdirector de Relacions Internacionals de la Diputació i actual subdirector general de Cooperació Local de la Generalitat, Jordi Castells, i qui va ser secretari de Relacions Internacionals de CDC, Víctor Terradellas.

En l’operació, anomenada ‘Estela’, hi han participat prop de 500 agents de la policia espanyola i està dirigida pel jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona i la Fiscalia Anticorrupció. Als detinguts se’ls imputa la presumpta comissió dels delictes de prevaricació, tràfic d’influències, malversació de fons públics, falsedat documental i frau de subvencions.

La investigació va arrencar ara fa dos anys arran de denúncies presentades sobre la manera de procedir, l’assignació i la justificació de les subvencions de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona. Entre aquestes denúncies n’hi ha d’anònimes, segons ha explicat el cos policial, però també de la CUP i la CGT, que el 2016 van denunciar a l’Oficina Antifrau que l’àrea de Relacions Internacionals hauria atorgat subvencions i adjudicat contractes per la via de la concessió directa a empreses afins entre els anys 2012 i 2015. El responsable de l’àrea, Jordi Castells, va dimitir a mitjans del 2015, segons la policia, “arran de les notícies aparegudes a la premsa que l’acusaven de repartir més d’un milió d’euros de la cooperació al desenvolupament de forma irregular entre empreses privades i entitats sense ànim de lucre”.

Els agents han fet 14 registres en diversos despatxos de seus de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona, entitats sense ànim de lucre, domicilis particulars i empreses que presumptament haurien estat afavorides amb més de 2 MEUR de diner públic destinats a la cooperació al desenvolupament de tercers països. Segons la policia, dues d’aquestes entiats, CATMón i IGMAN, totes domiciliades a la mateixa adreça de Barcelona, haurien rebut entre el 2011 i el 2015 més de 10 MEUR procedents de diferents organismes públics catalanes, entre ells la Diputació de Barcelona. Per aquest motiu, els investigadors sospiten que el presumpte frau podria més més elevat.

Segons la investigació, la majoria dels projectes per a la cooperació al desenvolupament als quals estaven destinats els diners de les subvencions no es van portar a terme, i s’haurien creat empreses expressament per al cobrament de les subvencions, informes finals “copiats literalment d’Internet”, factures falses i activitats pressupostades no realitzades.

Conesa diu que els expedients investigats per la Udef estan “molt lluny” dels 2 milions d’euros

La presidenta de la Diputació de Barcelona defensa la professionalitat dels tècnics de la corporació i veu “molta casualitat” en la coincidència amb la sentència de Gürtel

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha considerat aquest dijous al migdia “desorbitada” la xifra de 2 milions d’euros que la policia espanyola sospita que es podrien haver desviat en falses subvencions a entitats de cooperació amb el tercer món. Segons Conesa, dels 22 expedients investigats des de fa més d’un any pel jutge, la majoria són col·laboracions i contractes menors i, per tant, les xifres que ells calculen que estan sota sospita estan “molt lluny” de les que la policia ha fet públiques.
En una compareixença poc després de les 2 del migdia i després d’una junta de portaveus extraordinària, acompanyada dels quatre vicepresidents de la corporació, Conesa ha defensat la presumpció d’innocència dels investigats i en especial l’honradesa de l’anterior president, Salvador Esteve, també retingut durant unes hores, de qui ha dit que no s’ha embutxacat diners públics.

Conesa ha volgut expressar-se amb la “màxima prudència”, ja que ha dit que desconeix què és el que s’investiga exactament perquè està sota secret de sumari. De fet, ha dit que la corporació se sent “indefensa” perquè des que fa més d’un any que el jutjat els va demanar informació sobre determinats expedients de cooperació internacional, no n’han tornat a saber res. També s’ha queixat que hagin conegut l’operació a través dels mitjans de comunicació, i veu “sorprenent” que l’operatiu policial hagi coincidit amb el dia de publicació de la sentència de la trama Gürtel del PP.

Publicitat

CENTRE MÈDIC ALOMAR

C/ Del Bosc

17300 – Blanes

T. 872220212

KIA EMPOR SPEED

C/. De Mas Vaixeller, 5 B

17300 – Blanes

T. 972353178

VITALDENT BLANES

C/. d’Alberes, 51

17300 – Blanes

T. 972359778

TOYOTA JAPAND 21

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972476406

 

CITROËN GARATGE ANDREU

Av. d’Europa, 50

17300 – Blanes

T. 972358302

Ràdio Marina logo

RÀDIO MARINA | Sempre al teu costat | 100.3 FM | 96.2 FM

Ràdio Marina S.A.
A17063421
Ca la Guidó 1
17300 Blanes (Girona)
972 33 45 00

2024© Ràdio Marina · Disseny web: F/